Siguranța este o prioritate pentru băimăreni
Dacă am face un sondaj de opinie, spontan, sunt convins că majoritatea celor întrebați să identifice o problemă în oraș ar vorbi despre siguranță.
Însă, fiecare înțelege altceva când vine vorba de siguranță. Analiza IPJ Maramureș arată an de an că infracțiunile stradale sunt în creștere pe raza municipiului Baia Mare.
Cele mai multe cazuri se petrec pe bulevardele intens circulate. Aici activează hoții de buzunare și oameni ai străzii violenți. Țintele lor sunt bătrânii, copiii singuri și mămicile cu copii mici. Toate aceste informații se regăsesc în comunicatele IPJ Maramureș.
Ce propun eu concret ca să îmbunătățim nivelul de siguranță?
În primul rând, Primăria Baia Mare trebuie să finalizeze cât de curând unul dintre cele două proiecte care vizează instalarea unor camere de supraveghere. Primarul Cătălin Cherecheș vorbea de câteva sute bune de camere de supraveghere ( 800!), însă eu propun ca la început să identificăm zonele „fierbinți” din oraș și să instalăm acolo primele camere de supraveghere.
Să finalizăm camerele pentru monitoare și servere. Avem suficienți polițiști locali pe statul de plată al primăriei, deci personal nou pentru această încăpere nu ne trebuie.
Prezența camerelor de supraveghere acționează ca un factor de descurajare pentru potențialii infractori și oferă posibilitatea ca autoritatea locală să folosească eficient resursele umane.
Prin instalarea sistemului de supraveghere stradală se asigură monitorizarea video a:
- unităților de învățământ și a instituțiilor din domeniul protecției sociale – acces și perimetrul exterior;
- parcurilor, grădinilor de cartier și locurilor de joacă – în special pentru protecția copiilor, mamelor și vârstnicilor ;
- piețelor agroalimentare și zonelor publice – acces, perimetrul exterior, parcări ;
- zonelor cunoscute ca fiind cu grad ridicat de infracționalitate ;
- zonelor în care se depozitează ilegal deșeuri ;
- locurilor limitrofe și a zonelor vulnerabile.
Astfel, ne vom asigura că prevenim și combatem în timp util actele de vandalism, deteriorările sau distrugerile. Eficientizăm activitatea polițiștilor locali privind intervențiile în combaterea infracționalității și în gestionarea situațiilor de urgență.
Dacă vom observa o scădere a infracțiunilor, atunci putem extinde proiectul cu camere de supraveghere și în alte zone. Băimărenii se vor simți în siguranță.
Cost: aproximativ 100.000 de Euro. Sursă bani: bugetul primăriei.
Ce ne facem cu polițiștii locali?
Băimărenii sunt supărați pe activitatea Poliției Locale și majoritatea cer desființarea ei. Nu asta este soluția.
Vom trece la profesionalizarea angajaților din cadrul instituției și testarea celor care fac parte din Poliția Locală Baia Mare. Angajații de aici trebuie să fie conștienți de importanța lor și că prin prezența lor pe străzi descurajează infractorii.
Voi propune o prezență mai intensă pe străzile din oraș, inclusiv pe străduțele dintre blocuri. Trebuie să patruleze pe JOS! Trebuie să fie în stare să intervină și să aplaneze conflicte, să rețină infractori și să ofere prim ajutor. Polițiștii locali își vor face simțită prezența în zonele problemă ale orașului. Avem nevoie de angajați cărora nu le este teamă și care știu cum să intervină atunci când situația o cere.
Primăria Baia Mare îi poate pregăti în acest sens prin cursuri specifice. La un cost acceptabil, Poliția Locală Baia Mare devine eficientă și ajută la menținerea ordinii.
Nu este o utopie. Astfel de proiecte se desfășoară cu succes în orașe din UE. De ce nu s-a făcut până acum și la noi așa ceva?
În zonele fierbinți, Primăria Baia Mare va solicita prezența intensă a Jandarmariei și a Poliției Naționale. În Piața Izvoarele vom interveni urgent pentru a elimina de acolo hoții de buzunare și vandalii. De ani de zile aceștia își duc veacul acolo nestingherit. Acest lucru se va termina! Băimărenii solicită asta de zeci de ani. Cu măsuri concrete și ferme, situația se poate normaliza.
Propun dotarea anumitor stații de autobuz cu panouri publicitare care descurajează cerșetoria. Vom instala astfel de panouri și pe stâlpii de electricitate. Vom crea clipuri audio pentru posturile locale de radio și putem încerca o campanie agresivă de descurajare a cerșetoriei și în presa locală scrisă.
Cost: aproximativ 500.000 RON Sursă bani: bugetul primăriei.
Bani puțini investiți pentru un oraș sigur. Faptele trebuie să vorbească. Aceste proiecte sunt de bun simț și nu țin de vreo apartanență politică. Până acum nici o administrație locală nu a implementat vreun proiect care să crească siguranța cetățenilor.
Statisticile IPJ Maramureș confirmă acest lucru.
Leave a Reply