Baia Mare va deveni un Oraș Verde
Locuim într-un fost oraș industrial. Stors de bogățiile subterane și infestat cu sute de chimicale. Baia Mare trebuie să facă pași urgenți spre energiile verzi, spre reducerea poluării și spre înverzirea orașului.
Nu s-a făcut suficient până acum. Nu am rezolvat problema și nu ne mai permitem să pierdem timp. Poluarea și încălzirea globală sunt probleme reale și pentru a le soluționa avem nevoie de proiecte concrete.
Nu am să încerc să reinventez roata în această speță. Există zeci, sute de exemple cu orașe din lumea întreagă care au reușit să își reducă poluarea și să devină orașe verzi (Green City).
Ca să reușim să transformăm orașul nostru într-unul cu adevărat verde necesită timp, răbdare și foarte multă muncă. Nu vom reuși decât cu un plan urbanistic și cu reguli mai stricte. Am căutat o listă cu practicile celor mai verzi orașe din lume și am reținut niște reguli de bază:
- țeluri ambițioase și raportarea progresului cât de des posibil
- folosirea energiei verde pentru în cât mai multe scopuri posibile
- reguli de construcție care să favorizeze tehnologiile verzi
- investiții în transportul public
- reducerea consumului de apă
- încurajarea economiei creative
- acces la mâncare sănătoasă
- o administrație locală care este exemplu pentru cetățenii săi
- încurajarea implicării cetățenilor în tot procesul
Ljubljana a făcut pași uriași spre a deveni oraș verde prin încurajarea populației să folosească mijloacele de transport în comun și construirea a cât mai multe piste de biciclete. Putem face asta în Baia Mare? Cu siguranță că da. Campanii de informare a cetățenilor după ce modernizăm transportul în comun și dezvoltarea unei rețele funcționale de piste de biciclete. Tot în Ljubljana s-a decis că 1400 de ha de pădure din apropierea orașului sunt de neatins. Avem noi pădurea în apropiere? Da. Putem face același lucru? Da. Cum? Aplicând legea drastic celor care taie copacii de acolo.
Copenhaga are o rețea de 450 de km de piste de biciclete și aproximativ 45% din locuitorii de acolo merg la școală și serviciu folosind acest mijloc de transport. Pare o utopie în Baia Mare? Deloc. Vom dezvolta piste de biciclete interconectate. Banii de la buget sau fondurile europene ne stau la dispoziție și totul depinde doar de administrația locală.
Reducem folosirea mașinilor personale și reducem emisiile de gaze de eșapament.
Avem nevoie de mai multe parcuri în Baia Mare. Primăria poate și trebuie să inventarieze spațiile unde se pot dezvolta mici oaze de verdeață. Aici se vor planta doar copaci și plante aclimatizate. Acestea vor fii întreținute de angajații de la SPAU.
La final vă lansez o întrebare care în alte țări este o certitudine: are nevoie orașul Baia Mare de o grădină de legume a orașului? Aici cetățenii pot să își cumpere mici parcele unde să își cultive anumite legume. Pentru noi pare hilar, însă în Europa aceste lucruri există și ajută la îmbunătățirea calității vieții.
Leave a Reply