Baia Mare, un oraș cu adevărat european
Baia Mare este înfrățită cu Kitwe din Zambia, Szolnok, Nyiregyháza și Hódmezővásárhely din Ungaria, Hollywood (Florida) din SUA, Wels din Austria, Serino din Italia și Bielsko Biala din Polonia.
Orașe înfrățite sunt două orașe, care întrețin între ele legături strânse culturale și economice.
În afară de invitații la Sărbătoarea Castanelor, care sunt beneficiile economice și culturale ale acestor înfrățiri pentru Baia Mare? Eu nu țin minte nici măcar un proiect comun.
Aceste lucruri trebuie să le schimbăm. Cooperarea reprezintă un factor important în dezvoltarea comunităților, fiind intens promovată de Uniunea Europeană.
Acest tip de cooperare poate elimina barierele între țări și aduce împreună oameni cu aceleași scopuri și idei, și poate să reprezinte o soluție pentru unele probleme cu care se confruntă administrațiile locale din România.
Pentru a putea realiza proiecte, partenerii trebuie să definească obiective clare, să dezvolte acțiuni și activități, să aibă câte o echipă activă care să mențină conexiunile create. De asemenea, trebuie dezvoltat un buget sau căutată o cofinanțare pentru a susține diversele proiecte realizate. O bună relație de înfrățire trebuie să contribuie la consolidarea cetățeniei europene.
O înfrățire reușită nu există fără participarea activă a cetățenilor. Ați simțit vreodată acest lucru din partea autorității locale? Ați știut când vine vreo delegație din orașele cu care suntem înfrățite?
Pentru ca o înfrățire să aducă cât mai multe benficii în comunitate, orașele ar trebui să urmărească obiectivele și nevoile comune pe care le au, nu să-și urmărească nevoile proprii.
Printre beneficiile care pot fi aduse în comunitățile românești se numără dezvoltarea orașului prin valorficarea potențialului tradițional local, promovarea imaginii localității în străinătate, colaborare între instituții de învățământ și asociații culturale, promovarea turistică a zonei, schimburi interculturale, realizarea de schimburi de experiență în diverse domenii, dar și beneficii materiale.
Există bune practici în ceea ce privește înfrățirea între orașe la noi în țară. Spre exemplu, într-un oraș românesc a fost construită o instalație de prelucrare a deșeurilor biodegradabile, în parteneriat cu orașul înfrățit. În alte orașe au fost create grădinițe cu program prelungit, un centru de zi pentru rromi, o grădiniță socială, un centru pentru copii, un centru de integrare și terapie ocupațională, au fost înființate comitete locale de sănătate, au fost oferite ajutoare pentru case de bătrâni (paturi, aparatură medicală, ambulanță, mobilier), a fost dotată o bibliotecă cu calculatoare, a fost dotată o cantină de ajutor social cu echipamente. Pe lângă acestea, foarte multe orașe realizează tabere pentru copii și tineri.
Proiectele derulate în cadrul relațiilor de înfrățire stau la baza dezvoltării unui oraș, permițând implementarea proiectelor în orice domeniu, fără prea multe constrângeri și cu costuri reduse.
Leave a Reply