
Love is love
Astăzi, 17 Mai, este Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei şi Bifobiei. Ea a fost instituită în anul 2004, cu scopul de a atrage atenţia asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile sexuale. În data de 17 mai 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exclus homosexualitatea din lista tulburărilor mentale.
Persoanele aparținând minorităților sexuale sunt persoane cu diverse orientări sexuale, identităţi şi expresii de gen, precum şi cu diverse caracteristici sexuale. Ele trebuie privite cu aceeași înțelegere ca și persoanele heterosexuale. Nu puține au fost cazurile în care anumite persoane au descoperit că cel mai bun amic al lor, sau colegul de birou aparține unei minorități sexuale. În astfel de cazuri, de obicei consecința este că toleranța persoanei vizavi de minoritățile sexuale crește.
Există, însă, și numeroase cazuri de tineri aflați la vârsta descoperirii propriei identități sexuale, care nu găsesc înțelegere în familie, fiind respinști pe motiv că ar fi ciudați. În astfel de situații, avem de a face cu o dramă a adolescentului, aflat oricum la o vârstă dificilă. De cele mai multe ori, în școlile din România, tinerii aparținând minorităților sexuale se confruntă cu problema bullying-ului, adică a hărțuirii din partea altor colegi.
Consiliul Europei consideră că principiul egalităţii şi nondiscriminării reprezintă un element fundamental în protejarea drepturilor omului. Este garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (articolul 14) şi întărit de Protocolul Nr. 12 la Convenţie. Ziua de 17 Mai a fost recunoscută oficial de mai multe state, instituţii internaţionale, cum este Parlamentul European, şi de numeroase autorităţi locale.
Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei este o oportunitate de creştere a conştientizării asupra drepturilor minorităților sexuale, dar și un moment în care putem celebra diversitatea.
Baia Mare frumoasă și europeană este Baia Mare tolerantă!

Leave a Reply