Sportul, un izvor de sănătate
Fotbal, handbal, volei, baschet, înot, atletism, gimnastică și altele. Sporturi în care Baia Mare a excelat și a câștigat medalii. Sporturi care ne-au făcut o imagine bună.
Din păcate, la ora actuală, majoritatea entităților sportive din orașul nostru trăiesc exclusiv de pe urma banilor publici. Sunt puține ramuri sportive care au reușit să atragă investitori privați. Poate doar unele asociații sportive private.
Într-o lume modernă, acest lucru este de neacceptat. În special dacă ne dorim ca echipele respective să joace la cel mai înalt nivel posibil. Autoritățile locale ar trebui să pună la dispoziția echipelor terenurile sau sălile de sport și să le ofere condiții moderne pentru a-și desfășura activitatea. Cam aici ar trebui să se oprească intervenția oricărei primării în sportul de performanță.
Într-o economie modernă, sportul contribuie în mod direct la activitatea economică, poate fi utilizat ca vehicul pentru generarea unei game tot mai largi de activități economice și acțiuni sociale.
În acest proiect nu voi vorbi despre echipele de seniori, pentru că ele sunt la ora actuală finanțate de Municipiul Baia Mare sau Consiliul Județean. Pentru aceste echipe trebuie să găsim modalități de sponsorizări de la diverse companii locale.
Eu vreau să vorbesc despre ce poate să facă municipiul Baia Mare pentru toți cei care sunt interesați de sport, amatori sau profesioniști.
Primul lucru este inventarierea tuturor bazelor sportive de pe raza municipiului. Unele aparțin de Baia Mare, altele aparțin de ministerul de resort sau de CJ. Un du-te vino continuu care nu rezolvă problema clădirilor.
Cei care urmărim fenomenul sportiv din Baia Mare știm nevoile sportivilor: săli moderne și stadioane decente. Toate acestea costă foarte mulți bani. Câteva milioane de euro. Orașul Baia Mare nu are posibilitatea de a investi asemenea sume din buget propriu în astfel de facilități.
Trebuie să identificăm alte modalități de finanțare.
Unul dintre proiectele mele în ceea ce privește sportul este crearea unor mini baze sportive în fiecare dintre cele 13 cartiere din oraș. Un mini teren de baschet, fotbal sau handbal. Teren înconjurat de o pistă de alergare. Bănci pe margine, WC-uri moderne și vestiare. O mini zonă de fitness care să completeze mini baza.
Cât ne-ar costa toate aceste lucruri? O sumă exactă din păcate nu am reușit să găsesc, fiecare astfel de proiect realizat până acum prin țară are diferite nivele de preț. Însă nu le vom realiza pe toate 13 din primul an.
La început vom identifica în fiecare cartier un teren unde primăria poate să demareze un astfel de proiect. În funcție de ce ne oferă zona, vom demara construirea și acestor mini baze sportive. La final le vom securiza și le vom oferi gratuit pentru cetățenii orașului care doresc să facă mișcare.
„Sportul este un izvor de sănătate şi prospeţime, un factor de longevitate.” – Ana Aslan.
Leave a Reply